×

1. Fırça izinin oluşma nedeni nedir?

a) Uygulama yapılan yüzeyin henüz, boya için hazır olmaması
b) Düşük kaliteli sert fırça kullanımı
c) Gereksiz yere fırçanın bastırılması
d) Boyanın uygulama viskozitesinin (kıvamının) tam ayarlanamadığı durumlarda bu sorun gelişir.

Giderme Yöntemi:

Yüzey tam kurumasını yaptıktan sonra, zımpara yapılır. Yüzey tekrar lejant bilgilerinde belirtildiği şekilde boyanır.

2. Ara astarlar ne işe yarar?

Sadece sentetik boyama sistemlerinde kullanılan ürün grubudur. Dolgulu malzemeler olup, beyaz renklidir.

Sağladığı yararlar:

a) Son kat boyanın yüzey tarafından emilmesini engeller, Yüzeyde oluşan dalgalanmayı engeller.
b) Son kat boyanın yapışma performansını artırır.


3. Macunlar ne işe yarar?

Macunların kullanılmasının tek bir amacı vardır, yüzeyi düzgünleştirmek. Toz ya da kullanıma hazır halde bulunurlar. Dolgu ağırlıklı malzemeler olduğu için, zayıf malzemelerdir. Mutlaka astarlar ile koruma altına alınıp sandviç metodu uygulanmalıdır.


4. Rutubet probleminin kaynağı nedir?

Rutubet, binalarda oluşan ve boyaların kabarıp dökülmesine, yüzeyde siyahlaşmalar- küf ve bakteri oluşumuna neden olan, ayrıca binaları ve insan sağlığını tehdit eden önemli bir sorundur. Rutubet oluşumuna neden olan 2 tip kaynak vardır.

a) Negatif su basıncından dolayı oluşan etki
b) Pozitif su basıncından dolayı oluşan etki


5. Geç Kuruma neden olur?

Sebebi:

Yanlış tiner kullanımı, Hava kurumalı boyalarda yüksek kalınlıkta boya uygulaması, Ortam sıcaklığının çok düşük olması (hava kurumalı boyalar için), İki komponentli boyalarda karışım oranının yanlış olması veya yanlış sertleştirici kullanımı, Fırın kurumalı boyalarda fırınlama esnasında metal sıcaklığının ve fırınlama süresinin yetersiz olması.

Giderme Yöntemi:

Doğru tiner kullanıldığından emin olun,Film kalınlığını düşürün, Ortam sıcaklığını kontrol edin, İki komponentli boyalarda sertleştirici ve karışım oranını kotrol edin,Fırındaki metal sıcaklığını kontrol edin.


6.Yüzeyde boya tozu neden oluşur?

Sebebi:

Tabancanın yüzeyden çok uzakta tutulması,Tabancanın yüzeyden çok çabuk geçmesi, Yanlış tiner kullanımı. Sıcak havada hızlı tiner kullanımı, Viskozitenin çok düşük olması,Tabanca setinin yanlış seçilmesi, Hava basıncının düşük olması.

Giderme Yöntemi:

Daha yaş uygulama yapın, Tabanca atım mesafesini düşürün, Hava basıncını düşürün, Meme çapını arttırın, Retarder kullanının, Doğru tiner kullanıldığından emin olun.


7. Boya filminde göçük nende oluşur? (Krater)

Sebebi: Silikon bulaşması, Boya kabininde pislik, Hava sirkülasyonunda pislik.
Giderme Yöntemi: Filtre ve uygulama bölgesini temizleyin, Film kalınlığını arttırın.


8. İç cephede kaç yılda bir boya uygulaması yapılmalıdır?

Uygun işçilikle iyi hazırlanmış bir yüzeye uygulanan kaliteli, maksimum silinebilirlikteki bir boya 5-6 yıl gibi yüzeyde canlılığını ve rengini korur.


9. Renk seçimimde nelere dikkat etmeliyim?

Boyanacak alanın ışık durumu göz önünde bulundurulmalı, doğal ışık ve elektrik ışığı altında renklerin farklı algılanabileceği unutulmamalıdır. Seçilen rengin mekandaki eşyalarla uyum sağlamasına dikkat edilmelidir.


10. Evimde her mevsim boya uygulaması yapabilir miyim?

Yapabilirsiniz. Kapalı alan boya uygulamasında ortam sıcaklığı sadece boyanın daha geç veya erken kurumasına neden olabilir.


11. Su bazlı ve solvent bazlı boya arasındaki fark nedir?

Su ile inceltilen boyalar su bazlı, solvent ile inceltilen boyalar ise solvent bazlı boyalardır. Su bazlı boyalar daha hızlı kurur ve kokusuzdur. Nefes alma özelliği (buhar geçirgenliği) daha yüksektir.


12. Yeni boyanmış yüzeylerde neden çatlamalar oluşur?

Bu çatlamaların en önemli nedeni, gereğinden kalın bir boya tabakası uygulanmasıdır. Yüzeydeki kat daha çabuk kurur ve alt katların kuruması daha uzun zaman alır. Bu sorun üst kat boya filminde çatlamalara neden olabilir.Ayrıca boya uygulanan yüzey iyi temizlenmemişse de yüzeyde boya filminde çatlamalar oluşabilir.


13. Yeni uygulanmış su bazlı saten boya ne zaman silinebilir?

Boyanın silinebilir sertliğine ulaşması için 1 ay geçmesi gerekmektedir. Yumuşak bir bez ya da sünger kullanılarak, hazırlanan sabunlu suyla duvarlar silinerek temizlenebilir.


14. Boyaları hangi oranda inceltmeliyim?

Ambalaj üzerindeki etiket bilgilerinde belirtilen inceltme oranlarına dikkat edilmelidir. Daha az veya çok inceltildiği durumlar boya performansını etkiler. (Boyanın kapatıcılık, yüzey koruma vs. gibi özelliklerinde performansını değiştirebilir.)


15. İç cephe boyası alacağım boya miktarını nasıl hesaplayabilirim?

Örnek olarak 100 m² oturum alanı olan bir evde oturuyorsanız tavan alanı 100x0.85=85 m² , duvar alanı 100x2.2=220 m² olarak hesaplanabilir. Bu metrajlar üzerinden seçeceğiniz boya cinsine göre etiket bilgilerindeki m² sarfiyatlarına göre miktarı belirleyebilirsiniz. Boya sarfiyatlarında yüzeyin durumu (kirliliği gibi) , uygulanacak boya kat sayısı (2 veya 3 kat uygulanması) kullanılacak boya miktarında belirleyici olan konulardandır.


16. Sonkat boya uygulaması kaç kat yapılmalıdır?

Bir önceki boyanın rengine ve yüzeyin durumuna bağlı olmakla beraber, genelde 2-3 kat yeterli olmaktadır.


17. Boya alırken sadece renge mi dikkat etmeliyim?

Renk kadar boyanın yüzeyi uzun süre koruyacak özellikte olmasına da dikkat edilmelidir. Boyanın maksimum silinebilir olması, küf ve mantar oluşumlarını önleme ve geciktirme özelliğine sahip olması gibi özelliklere de bakılmalıdır.


18. Ucuz boya ekonomik olan mıdır ?

Boyanın kapladığı alan ne kadar fazla ise o kadar az boya kullanılır. Yani boyanın daha fazla metrekare yapması, kapatıcılığının iyi olması dikkat edilecek önemli hususlardandır.